sobota, Maj 26

Usunięte zdjęcia mogą nadal być w twoim telefonie

Usunięcie zdjęcia z telefonu komórkowego może nie być wcale takie oczywiste. To świetna wiadomość, jeśli przypadkowo skasujesz ważne zdjęcie. Ale może to być dużym problem, jeśli zdjęcie, które chcesz usunąć, jest nadal w telefonie. Możesz kliknąć ikonę kosza, aby usunąć zdjęcie, zdjęcie to nie jest już w telefonie. Ale to może nie być prawdą. Zdjęcie może pozostać w telefonie na chwilę, aby umożliwić ci jego przywrócenie. Więc ważne jest, aby wiedzieć, co dzieje się ze zdjęciem, gdy wysyłasz je do kosza.
Gdy klikniesz ikonę kosza na iPhone’a lub iPada, zobaczysz potwierdzenie. Pytanie, czy chcesz usunąć lub anulować. Po wybraniu powiadomienia usunięcia zdjęcie zostanie usunięte z wszystkich urządzeń. Twoje zdjęcie zniknie z widoku ale czy na pewno? Zamiast tego obraz jest wysyłany do albumu Ostatnio usunięte w aplikacji Zdjęcia, gdzie pozostaje przez 30 dni. W tym czasie możesz przywrócić zdjęcie z ostatnio usuniętego albumu do telefonu. Można również usunąć je na stałe. Aby znaleźć album Ostatnio usunięte, otwórz aplikację Zdjęcia, a następnie wybierz opcję Albumy w dolnym menu. Przesuń palcem, aby znaleźć ostatnio usunięty album. Kliknij album Ostatnio usunięte, aby znaleźć zdjęcia, które zostały usunięte w ciągu ostatnich 30 dni. Na każdym zdjęciu będzie liczba reprezentująca dni pozostałe do czasu, aż zdjęcie zostanie trwale usunięte. Jeśli zdecydujesz się na zatrzymanie zdjęcia lub usunięcie go w tej chwili, wybierz Wybierz w prawym górnym rogu ekranu. Następnie stuknij zdjęcie, które chcesz zachować lub usunąć, aby pojawił się znacznik wyboru. Kliknij Usuń lub Odzyskaj u dołu ekranu, aby usunąć zdjęcie lub dodać go z powrotem do aplikacji. Jeśli zdecydujesz się usunąć zdjęcie z albumu Ostatnio usunięte, zostaniesz poproszony o potwierdzenie wyboru. Zostaniesz również ostrzeżony: „To zdjęcie zostanie usunięte. Ta czynność nie może zostać cofnięta”.
Zdjęcia Google przechowują skasowane zdjęcia przez 60 dni, zanim zostaną trwale usunięte z Twojego konta. W tym czasie możesz przywrócić usunięte zdjęcia. Można również trwale usunąć zdjęcia, jeśli nie chcesz czekać 60 dni, aby zniknęły. Aby znaleźć zdjęcia, które zostały usunięte, otwórz aplikację Zdjęcia Google i stuknij ikonę menu w lewym górnym rogu ekranu. Pojawi się menu. Wybierz Kosz, aby zobaczyć zdjęcia, które zostały usunięte z Google Photos w ciągu ostatnich 60 dni. Dotknij trzech kropek w prawym górnym rogu strony Kosz. Otrzymasz opcję Opróżnij Kosz, która trwale usunie zdjęcia w Koszu z Zdjęć Google. Masz też możliwość wyboru zdjęć. Wybierz zdjęcia, które chcesz usunąć lub przywrócić. Następnie stuknij w kosz lub strzałkę koła w prawym górnym rogu ekranu, aby usunąć lub przywrócić wybrane zdjęcia. Jeśli zdecydujesz się usunąć zdjęcia, zostanie wyświetlony monit o potwierdzenie. Otrzymasz także wiadomość: „Usunięcie elementów z kosza jest trwałe”. Jeśli używasz innej aplikacji do przechowywania i udostępniania zdjęć, sprawdź, czy usunięte zdjęcia są naprawdę usunięte.

Udostępnij: